STOLJEĆE ANDRIĆEVOG „PUTA ALIJE ĐERZELEZA“

U izdanju Zavičajnoga muzeja Travnik, Memorijalnoga muzeja Rodna kuća Ive Andrića u Travniku, objavljeno je  obljetničko izdanje prve pripovijetke Ive Andrića

 

 

Svoju prvu pripovijetku, Put Alije Đerzeleza, Ivo Andrić objavio je prije stotinu godina, 1920. Neveliku knjižicu, tek dvije stranice preko mjere od 49 koja je prema današnjim UNSECO-ovim kriterijima minimum da se izdanje smatra knjigom, objavio je veliki beogradski izdavač Svetislav Cvijanović. Očigledno, znao je što ima u rukama, premda je autor, sve do tada poznat kao izraziti meditativni liričar, na samome početku svojega pripovjedačkog puta.

U opsežnoj Andrićevoj bibliografiji ovo je jedinstvena knjiga i predstavlja raritet, jer je potpisana autorovim krsnim imenom Ivan. „Pa ne znam ko mi nadjenu novo ime Ivan (?!) kad se ja i kao pisac i kao ukazno lice pišem Ivo”, pisao je Andrić tada u pismu Cvijanoviću.

Stogodišnjicu prvoga objavljivanja Puta Alije Đerzeleza Zavičajni muzej Travnik, u čijem je sastavu Memorijalnu muzej Rodna kuća Ivo Andrić, obilježio je obljetničkim izdanjem pripovijetke, koje izgledom korica i nekim drugim grafičkim rješenjima oponaša prvo izdanje knjige. Izdanje je financirala GS-Tvornica mašina Travnik.

Na dan kada je Ivi Andriću dodijeljena Nobelova nagrada za književnost 1961. godine, 10. decembra, datum koji Zavičajni muzej Travnik svake godine obilježava prigodnim programom i događajem. Ove godine, umjesto javne promocije knjige Put Alije Đerzeleza, iz Muzeja je čitalačkoj publici i javnosti odaslana vijest o njenom izlasku.

Prilog obljetnici i datumu dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću je i izdavanje prigodne filatelističke koverte i poštanskog žiga, nastalih u suradnji Zavičajnog muzeja Travnik i Društva filatelista i kolekcionara Travnik.