Ivan Lovrenović: ORAŠAC U RAMI, MJESTO I KNJIGA

Fra Tomislav Brković, Orašac u Rami, Synopsis, Sarajevo-Zagreb 2019.

Orašac u Rami? Tko bi za nj čuo i znao, da nije fra Tomislava Brkovića i njegove monumentalne monografije Orašac u Rami! Ni manjega mjesta, ni veće i bogatije knjige!

Doista, što je i gdje je Orašac u Rami? Maleno izduženo selo, koji kilometar južno od Ramskoga jezera, na lokalnom putu što se kod Varvare odvoji od „prave“, „državne“ ceste Tomislavgrad - Prozor (iako i ona vapi za rekonstrukcijom), pa će uz Vran-planinu te preko Kedžare na Blidinje. Spuštali smo se tim vrletnim putom onoga davnog ljeta s Blidinja u Ramu i prošli kroz Orašac, pamte oči i danas skoro svaki detalj toga čarovitog puta. Ali njime možeš samo ako si baš namjerio, nikamo i niotkud to nije usput.

Povod fra Tomislavu da svome rodnom mjestu podigne ovaj trajni spomenik od ljubavi i znanja bila je pedeseta godišnjica gradnje crkve sv. Nikole Tavilića u Orašcu (1969 - 2019). I ta crkvica je čudo: u seocetu usred ramske zabiti skladno i smišljeno zdanje arhitekta Mladena Fučića u kreativnoj aluziji na bosansku kuću, s umjetničkim djelima Đure Sedera, Zlatka Ugljena i Nine Ugljen-Ademović, Stipe Sikirice, Mile Blaževića. O toj arhitektonsko-likovnoj cjelini znalački u fra Tominoj knjizi piše povjesničarka umjetnosti Nevenka Šarčević.

Knjiga je, u pregledno komponiranoj postavci, prepuna podataka povijesnih, geomorfoloških, genealoških, obiteljsko-imenskih, statističkih, demografskih, socijalno-etnografskih, te pruža obilje građe za korištenje u znanstvenim produbljivanjima.

Posebna vrijednost i zanimljivost Brkovićeve knjige je ogromno bogatstvo raznovrsnoga dokumentarnog i vizualnog materijala. Tu su faksimili rukopisa, fotografije, kartografski prikazi, jedinstveni snimci iz zraka... A grafičko oblikovanje svega tog obilja i cijele knjige obavio je sam autor.

Fra Tomislav Brković  (1972) i inače je osebujna autorska ličnost. Uza svoj redovnički i svećenički poziv i posao (gvardijan samostana Rama-Šćit,  župni vikar u Bugojnu, župni vikar u Varešu...), on je razvio cijelu spisateljsko-uredničku radionicu. Ljubitelj je i znalac fotografije, a priredio je, uredio i grafički oblikovao brojna izdanja knjiga i zbornika radova. Svakako najprepoznatljiviji rezultat te radionice su Brkovićevi Fratri u zgodama i nezgodama, neodoljiv švejkovski kompendij iz svakodnevnoga života bosanskih franjevaca, koji je do sada izašao u četiri sukcesivna sveska te u jednoj strip-knjizi, a po svemu sudeći fra Tomo neće stati na tome.   

 

Crkva u Orašcu

 

 

Ramke i Ramljaci nekad

 

Uz lulu duhana i fildžan kafe

 

Povratak, motiv iz stare, predjezerske Rame (čudesni snimak
velikoga majstora fotografije Ćirila Ćire Raiča)